19. mar. 2018

Drop opsangen til din ledige ven

Det er ikke let at stå uden job. Og det sidste den ledige har brug for er bebrejdelser og dårlige råd. Spørg i stedet, hvad du kan gøre for at hjælpe. 

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Det kan være hårdt at se til, når en ven eller et familiemedlem har det svært på grund af ledighed. Ifølge psykolog Jeanett Bonnichsen, leder af Center for stress og trivsel, er det vigtigt ikke at lade folk stå alene med problemerne.

”Du skal ikke give slip – heller ikke når personen trækker sig. Fortæl dem direkte, at du oplever, at de isolerer sig. Vis din bekymring. Sig, at du gerne vil være der,” forklarer hun.

Psykologen understreger, at det er usundt at holde bekymringerne fra sine nærmeste. Derfor er det vigtigt, at du som pårørende stiller spørgsmål. For når man taler om tingene, bliver grublerierne lettere afmonteret.

LÆS OGSÅ: Ledighed: Kend de forskellige stadier

Pas på peptalks

Ifølge Jeanett Bonnichsen er det dog ikke en god ide at komme med for mange gode råd og opsange til den ledige. For selvom det er velment, kan det have en negativ effekt.

”Det er en dårlig ide at stille for mange krav til personen. Det er i forvejen hårdt at stå i en situation, hvor man ikke kan få det job, man gerne vil have. Og det stresser yderligere, hvis omgivelserne kræver en særlig indsats,” siger hun.

Psykologen forklarer, at du skal være opmærksom på, at alle reagerer forskelligt på kriser.

”Du må ikke mase din egen situation og tilgang ned over den anden og bebrejde dem, hvorfor de ikke har gjort det ene eller andet. Pas på med for mange gode ideer,” siger hun.

Bryd tabuet

Jeanett Bonnichsen anbefaler, at du er opmærksom på signaler, der tyder på, at den ledige har det mere end almindelig svært. 

”Nogle bliver meget irritable, isolerer sig eller får let til tårer. Sørg for at hjælpe og støtte dem uden at presse på. Fortæl, at et job ikke er afgørende for at have værdi som menneske,” siger hun.

Ifølge psykologen er ledighed et tabu, som mange ikke har lyst til at tale om. Men det er en fejl, som kan være med til at forværre problemerne.

”Hjælp den ledige med at åbne op. Fortæl, at du er bekymret for personens trivsel. Vær nysgerrig fremfor anmassende, og hør, hvad de har brug for i stedet for at sige, hvad du synes, de skal gøre,” slutter hun.