27. sep. 2018

Brug a-kassen i slutningen af din barsel

Du kan altid få rådgivning hos os – også mens du er på barsel. Især i slutningen af din barselsperiode kan det være en god idé at få vejledning hos a-kassen.

Af Vera Kirchner

Når du er på barsel er det alt andet end job og karriere, der har dit primære fokus. Men hen mod slutningen af en barsel begynder tankerne om livet ”på den anden side” ofte at trænge sig på – måske især hvis du ikke har et job at vende tilbage til.

Hvis du kan mærke en stigende uro og en uvished om, hvad der skal ske efter barslen, kan du med fordel søge råd hos a-kassen, fortæller karriererådgiver Mette Bagger.

Når du går på barsel, bliver du automatisk overført til Udbetaling Danmarks system, som overtager udbetalingen af dine dagpenge. Men det er vigtigt for Mette Bagger at understrege, at der stadig er hjælp at hente i a-kassen.

Tag hånd om bekymringerne

”Jeg tror, det er de færreste, der går rundt og har deres a-kasse i tankerne under en barsel. Men derfor kan det alligevel være meget godt at vide, at vi faktisk er her, og at du kan bruge os som sparringspartner, selvom du officielt ikke er ledig og hører under et andet udbetalingssystem,” forklarer hun.

Barslen skal være et frirum, hvor du tager dig af dit barn og ikke tænker for meget på at være ledig. Derfor vil Mette gerne understrege, hvad hendes rolle som karriererådgiver kan være.

”Jeg synes ikke, at du skal have hverken ugentlige eller månedlige møder med din a-kasse, når du er på barsel. Men hvis du er indrettet sådan, at tankerne om jobsøgning begynder at fylde meget, så er min erfaring, at tankerne ikke kommer til at fylde mindre ved, at vi forsøger at ignorere eller udskyde dem".

Ryst rusten af dig

Mette oplever ofte, at folk på barsel kan have brug for rådgivning om cv, jobansøgninger, og hvordan de starter kontakten til virksomhederne og deres professionelle netværk. 

”Når du har været væk fra arbejdsmarkedet i et stykke tid og har haft en masse andre kompetencer i spil i hverdagen end din faglighed, så kan det være konstruktivt at have nogen faglige sparringspartnere at spille bold op ad”.

Og hun fortsætter: 

"Det kan være, at du har set et jobopslag med startdato cirka samme tid som din barsel slutter, og så kan det jo være rart at få rystet rusten af dig og få noget sparring på ansøgningen eller cv’et,” slutter Mette.

Book en samtale

Hvis du har brug for sparring om dine kompetencer og din jobsituation, er du meget velkommen til at booke en samtale med en af vores karriererådgivere.

Du booker en samtale ved at ringe på tlf. 33 95 03 95 eller logge på aka.dk. Her kan du også booke workshops og andre arrangementer.