26. jun. 2018

Bedre dagpengeregler for selvstændige

Per 1. oktober i år bliver det lettere at udleve drømmen om at blive selvstændig. Fra den dato behøver du nemlig ikke længere tænke over din dagpengestatus, i forhold til om du arbejder som lønmodtager eller driver din egen virksomhed.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Vi tog en snak med Christina Alsvik om de nye regler. Hun er juridisk konsulent i Akademikernes A-kasse og ekspert på området.

Hvad er blevet bedre med de nye regler i reformen for selvstændige?

Det nye er, at selvstændige ikke længere behøver tænke over, om de er selvstændige eller lønmodtagere. Hvis en lønmodtager fx har lidt freelancearbejde eller lidt arbejde som selvstændig, så kan man nu samle alle aktiviteter under samme tag.

Hvad betyder det i forhold til at optjene ret til dagpenge?

Det betyder, at alle aktiviteter – både lønarbejde, selvstændig virksomhed og freelanceopgaver – tæller med. Du skal ikke spekulere på, hvilken kasse du passer i. Fra oktober kigger vi på, hvad du får ind af lønindtægter, honorarer og evt. overskud fra en selvstændig virksomhed. Og det tæller alt sammen med i forhold til at optjene ret til dagpenge.  

Hvilke andre ting bliver bedre med de nye regler?

En anden fordel er, at man fremadrettet lettere får tilladelse til at drive selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse. Der har været meget restriktive regler før, hvor man skulle kunne placere sine aktiviteter uden for normal arbejdstid – dvs. typisk efter kl. 17 på hverdage eller i weekenderne. Men de restriktioner er nu fjernet.

Kan man så få dagpenge og arbejde på sin bibeskæftigelse fuld tid?

Du skal stadig leve op til kravene om at søge job og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Men de nye regler betyder mere fleksibilitet, og din bibeskæftigelse kan nu foregå, hvornår på dagen du ønsker.

Er der andet, der er blevet mere fleksibelt?

Ja, hvis du fx har 1-2 måneder, hvor du arbejder på fuld tid i din virksomhed, og hvor du vælger ikke at få dagpenge, så optjener du dagpengeret under den periode og kan samtidig forlænge din ret til supplerende dagenge i den anden ende. Det giver dig en større fleksibilitet i forhold til at kaste dig ud selvstændig virksomhed, hvor din økonomi måske er vævet sammen af din egen forretning og korte projektansættelser.

Hvad hvis man søger om dagpenge efter at have drevet selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse?

Søger du om dagenge efter at have drevet selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse, skal du fortsat stoppe aktiviteterne helt for at kunne få ret til dagpenge. Dog bliver det lettere at ophøre med din virksomhed. I de nye regler er der et betydeligt mindre dokumentationskrav for afviklingen. Fra oktober kan du blandt andet afvikle virksomheden via et ophørsbevis fra SKAT og CVR-registreret eller ved at udfylde en tro og love erklæring. Der er dog typisk venteperioder fra 3 uger til 2 måneder, før du kan få dagpenge.

Hvor kan man læse mere om de nye regler?

Du kan læse mere på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside, og vi vil også kommunikere direkte med de berørte medlemmer som oktober nærmer sig – samt opdatere vores hjemmeside med de nye regler.