De 4 finalister til Akademikerprisen 2018 er nu fundet. Virksomhederne kommer fra hele landet, hvor de netop har vundet deres respektive regionsfinaler. De er nu klar til at repræsentere deres region i den endelige konkurrence. Vinderen kåres ved en festlig aften den 29. oktober på Nationalmuseet i København. Med æren følger 100.000 kroner.
Prisen uddeles en gang årligt af Akademikernes A-kasse til en virksomhed, der bryder med normer og vanetænkning og bruger akademisk arbejdskraft til at skabe nye muligheder, nye job og ny vækst.
De 4 finalister er:
Smemek
Martin Larsen etablerede i 2012 smede- og mekanikvirksomheden Smemek, der i dag producerer asfalttrailere og bygningsstål. I 2014 ansatte Smemek ingeniøren Henrik Stokholm i en projektansættelse. Henriks arbejde banede vej for nye opgaver og kunder, hvilket har været afgørende for øget vækst og forretningsuvikling.
I 2016 blev Henrik fastansat som en del af ledelsen, og han har været med til at få styr på administrationen og optimere hele værdikæden i virksomheden. På få år er virksomheden gået fra at have syv medarbejdere til at have 23, hvoraf de tre er akademikere. Virksomhedens faglærte, ufaglærte og akademikere har vist, at de er hinandens forudsætninger, og at de spiller godt sammen, når arbejdsgange skal effektiviseres.
Actas
Actas er en sikringsvirksomhed, der leverer sikring af værdier til både virksomheder og offentlige institutioner. Virksomheden, der er grundlagt af elektrikere, brød i 2014 med normen i branchen og ansatte deres første akademiker, økonom Allan Damsgaard. Det blev hurtigt tydeligt, hvordan Allans kompetencer og strategiske tankegang kunne forbedre både bundlinje og arbejdsgange.
I 2017 ansatte Actas ingeniøren Morten Bojesen Bonderup og etablerede et udviklings- og projekteringscenter. Her udarbejder de løsninger, som den enkelte faggruppe ikke kan udarbejde alene og tilbyder løsninger til kunderne, som kun få andre virksomheder kan tilbyde. Samarbejdet mellem faglærte, lærlinge og akademikere løfter det tekniske niveau hos alle i virksomheden. Virksomheden er siden 2011 vokset fra 23 medarbejdere til i dag at være 87.
Retap
Retaps tre grundlæggere har udviklet en genanvendelig og miljøvenlig drikkeflaske, som har vundet flere designpriser. I starten, da virksomheden havde base i København, var der primært akademikere ansat, særligt ingeniører. Da Retap i 2016 flyttede til Agerskov insourcede de trykkeri, produktion, lager mm., og i den forbindelse ansatte de administrative medarbejdere, faglærte og ufaglærte.
Med de andre faggrupper har virksomheden skabt diversitet i medarbejdergruppen, og samspillet mellem de 25 medarbejdere har givet ny inspiration og åbnet for nye kundegrupper. Herudover ansatte Retap i 2016 en produktchef, cand. merc. Helle Thrysøe, som med sin faglighed har udviklet produktsortimentet og muliggjort Retaps indtog på nye markeder.
Kopp Sorø
Efter en økonomisk svær tid med dalende indtjening valgte Kopp Sorø i 2014 at gentænke forretningen. De ansatte en akademiker, økonom Per Madsen, og er siden gået fra at være en lokal tømrervirksomhed til at være et større sjællandsk byggefirma med flere forskellige faggrupper. Per Madsen effektiviserede og automatiserede arbejdsgange for de administrative kolleger og frigav lederens tid til at fokusere på kunderne og det faglærte personale.
Siden har virksomheden ansat yderligere akademikere, heriblandt økonomen Bo Christensen, der gennem automatisering og digitalisering i produktionen har skabt højere output og bedre overblik i produktionen. Hvor der i 2010 var otte medarbejdere ansat, er der i dag 102, og væksten betyder nye job til alle faggrupper.
Om Akademikerprisen
De indstillede er udpeget af Akademikernes A-kasses regionale Advisory Boards, der bl.a. består af erhvervsfolk fra hele Danmark. Virksomhederne skal opfylde kriterier om åbning af nye jobmarkeder for akademikere, vækst, innovation, bæredygtighed eller arbejdsmiljø.
Prisen blev uddelt første gang i 2015. Formålet er at sætte fokus på de vækstmuligheder, der er i at ansætte akademikere i små og mellemstore virksomheder – og dermed også bidrage til at skabe nye arbejdspladser.
LÆS OGSÅ: Gardin Lis fra Randers vinder Akademikerprisen 2017