31. okt. 2017

Studieliv: App gør det lettere at få nye venner

Appen Hellow gør det mindre grænseoverskridende at henvende sig til nye mennesker. Skaberen bag havde selv en hård start på studielivet, og han vil nu hjælpe andre med at komme bedre fra land.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Yonas Alizadeh flyttede med sin kæreste til en ny by for at studere. Efter noget tid gik de fra hinanden, og her gik det op for Yonas, at han havde glemt at få venner på studiet. Og det er et problem. Flere undersøgelser peger nemlig på, at det sociale er afgørende for, at du trives på – og holder ved – din uddannelse.

”Jeg var noget bagud og måtte derfor gøre en ekstra indsats for at være med i det sociale. Indsatsen bestod i at arrangere og gå forrest i forbindelse med fx fodboldkampe, skiferie og lignende,” forklarer Yonas.

Han stoppede dog ikke der. Bevidstheden om den ensomhed, der kan ramme, når man er ny på et studie, fik Yonas til at udtænke og udvikle en app, som kan hjælpe dig med at få nye venner. Appen hedder Hellow, og den gør det nemmere at komme i kontakt med andre, der også søger nye forbindelser.

”Studiestarten kan være kaotisk og overvældende. Der er mange arrangementer at vælge i mellem, og hvad gør man, hvis man ikke ved, hvem man skal til fx studiestartsfesten med? Her kan Hellow hjælpe, ved at man kan søge nogen i området, der også overvejer at tage med, og man kan så deltage sammen,” siger han.

Det svære prik på skulderen

Med Hellow vil Yonas hjælpe dem, der oplever studiestarten som hektisk og forvirrende.

”Det sværeste i forbindelse med studiestarten, er at følge med. Der sker så mange ting rundt omkring. Der er rusturen, semesterstartsfest, boglister, nye ansigter og navne, og hele universitetsstrukturen at tage stilling til. Der er mange nye indtryk, og det kan være svært at overskue at finde en gruppe, som man kan socialisere med,” siger Yonas.

Ifølge app-udvikleren har de fleste meget svært ved at overvinde sig selv og tage af sted, hvis de ikke kender nogen i forvejen. Og det gælder uanset, om det er biografen, på en cafe eller en fest.

”De fleste tør ikke blive set alene sådanne steder, for hvad nu hvis de andre tænker, at jeg er ensom. Selvom man stadig kan møde folk ved at deltage selv, så er det psykologisk langt nemmere, hvis man på forhånd ved, at man ikke er der alene,” forklarer han.

Han håber, at Hellow gør det lidt mindre grænseoverskridende, at komme i kontakt med nye mennesker.

”Ideelt set prikkede vi hinanden på skuldrene og kom i kontakt på den måde, men det er de færreste, der gør det. Derfor er Hellow et værktøj, der kan skabe kontakten nemmere, da man ikke udstiller sig selv på samme måde,” siger Yonas.

Mange årsager til ensomhed

Yonas tror, at der kan være flere forskellige grunde til, at man kan føle sig ensom på studiet.

”Laver man samme fejl som mig, der bare tog direkte hjem efter timerne, i stedet for at blive, og tage i fredagsbaren eller sidde og løse opgaver sammen, så kan man ende i ensomhed,” siger han.

En anden årsag kan ifølge Yonas være, at man forsøger at holde sig til sin eksisterende vennekreds fra folkeskolen eller gymnasiet. Tager man hjem hver weekend til sin gamle klike, så går man glip af mange aktiviteter på studiet.

”Derudover kan nogle studier også være dårlige til at lægge op til socialt samvær ved at have få undervisningstimer og være uden gruppearbejde. 200 mennesker samlet i et auditorium gør det ikke nemt at socialisere, og kan for mange være skræmmende,” siger han.

Udover at bruge Hellow har Yonas et par gode råd til, hvad du kan gøre for at møde andre og falde godt til på studiet.

”Det er vigtigt ikke at forvente, at det kommer af sig selv, og du må ikke være bange for midlertidige nederlag. Man bliver nødt til at være opsøgende, afsætte den fornødne tid og komme ud af sin komfortzone. Small-talk og vær nysgerrig. Stil spørgsmål og virk interesseret i folk. Fx deres weekender og interesser. Deltag i og bak op omkring sociale arrangementer,” slutter han.