17. jan. 2017

Dimittendguide: Få pengene til at slå til

Der er kommet nye dagpengeregler. Det betyder færre penge til dig, og derfor har vi strikket 5 sparetips sammen, hvor du kan hente inspiration til bl.a. madbudgettet, byturen og en billigere husleje.

Af Martin Ellermann

Regeringen er sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti blevet enige om et nyt dagpengesystem. For dig, som er nyuddannet, kan det betyde, at du får små 2.000 kroner mindre om måneden i dagpenge – hvis ikke du har børn.

Derfor har vi sammensat en spareguide, så du kan få pengene til at række, indtil du finder dit første job. Vi er gået udenom de sædvanlige råd som ’lav en madplan’ og ’køb genbrugstøj’.

1) Fix det selv

Det er dyrt at skifte din mobil hver gang, den driller. Og det samme gælder fx brødristeren eller hårtørreren. Så overvej, om ikke du kan smutte ned på en af de nye repair cafeer, der skyder op mange steder.

Her sidder søde mennesker, som kan hjælpe dig med at reparere dit udstyr. Forbrugerrådet Tænk har desuden lavet en fin guide om reparationer. Her kan du se, hvilke butikker der ikke tager gebyr for at undersøge dine defekte produkter – og en guide til hvornår det kan betale sig at få repareret din mobiltelefon.  

2) Find resterne

Har du overvejet at gå nye, alternative veje, når du handler dagligvarer? Madspild er et stort problem, og med app'en Too Good To Go kan du få adgang til billig mad, som ellers ville blive smidt ud.

Too Good To Go-app'en giver dig mulighed for at bestille lækker mad fra lokale restauranter, caféer, hoteller, dagligvarebutikker og bagerier. Og du henter så bare maden direkte i butikken eller restauranten, kort før de lukker.

3) Flyt ind med andre

Måske har du mod på at slå pjalterne sammen med andre og rykke i kollektiv. Der er nemlig mange penge at spare ved at dele bolig, og så får du et socialt netværk lige ved hånden, hvor du kan hente inspiration og sparring, mens du jager drømmejobbet.

En flink fyr ved navn Nikolaj har lavet en drejebog om at starte kollektiv fra bunden, og du kan finde eksisterende kollektiver, der søger beboere her.

4) Styr din bytur

Rykker du i kollektiv, får du måske også mindre behov for at gå i byen. Privatfester med billig vodka og vennerne samlet omkring dig er et godt alternativ til cocktailbarernes 130 kroner per sjus.

Men insisterer du på at bevæge dig ud i nattelivet, kan du tjekke rådene på denne side. Her lyder anbefalingen blandt andet på at lave et budget for den enkelte bytur, spise hjemmefra og kun drikke øl i løbet af aftenen. 

5) Spar på bio og koncerten

Hvis du dropper tv-pakken og nøjes med internettet, er der også penge at spare. Men vil du også lidt ud af huset, kan du overveje, om fx en investering i et Biografklub Danmark-medlemskab kunne være noget. Her får du ofte halv pris på billetter til udvalgte film.

Er det mere musikscenen, der trækker, så kan du melde dig som frivillig hos en af de store festivaler. Og vil du ikke nøjes med den klassiske campingvagttjans, skal du sørge for at være meget tidligt ude – tjek festivalernes hjemmesider med det samme.