15. jun. 2017

Sommer, sol og nyuddannet: Læg en plan

Tillykke med din uddannelse. Nu er det sommer, og det kan derfor være fristende at tage en slapper og udskyde jobsøgningen til august. Men det er en fejl.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Det er nu, du skal overveje, hvad der vil være den bedste strategi for at sikre dig dit første job. Er det fx realistisk for dig at gå direkte efter drømmejobbet, eller skal du ud og lande et andet job først?

”Min klare anbefaling til nyuddannede er at få lagt en plan for jobsøgningen så hurtigt som muligt. Vent ikke på, at du bliver indkaldt til møde hos os eller jobcenteret. Gå selv i gang,” lyder det fra Jannik Talleruphuus, karriererådgiver i Akademikernes A-kasse

Men hvordan skaber du gribe det an? Skal du primært søge opslåede stillinger eller i højere grad have fokus på uopfordret søgning og netværk? Måske er der nogen af de tilbud, din fagforening, jobcenteret eller Akademikernes A-kasse har, som du kan gøre brug af?

Gør papirerne klar

Udover strategien for jobsøgningen er det vigtigt at få ansøgningsmaterialet på plads. Dvs. cv og ansøgning. De skal selvfølgelig være forskellige fra job til job, men det er godt givet ud at arbejde på nogle skabeloner.

Hvis du slet ikke føler dig klar til at søge job endnu – fordi du måske ikke ved, hvad du helt konkret kan bruge din uddannelsen til – er det vigtigt at kontakte Akademikernes A-kasse. Her står konsulenter klar til at rådgive om, hvordan man oversætter uddannelsen til de kompetencer, som arbejdsgiverne efterspørger.  

Har du allerede en plan, kan det virke forstyrrende og spild af tid at tage til samtaler i a-kassen eller jobcenteret. Men bliver du indkaldt til samtale, så tag planen og ansøgningen med for at få sparring og input. Det er altid godt at få andre øjne på.

Og så skal du også huske at holde ferie.

”Har du lagt en plan for din jobsøgning, kan du med god samvittighed holde en tiltrængt ferie. Så ved du præcist, hvilke opgaver og aktiviteter du skal tage fat på efter ferien,” slutter Jannik Talleruphuus.