17. aug. 2017

Pharma-karriere: GMP-kursus kan være vejen til job

Overvej kurser med fokus på Good Manufacturing Practice. Mange virksomheder efterspørger nemlig disse kompetencer, og det er ikke så ligetil at få et kursus bevilliget fra jobcentrene efter endt uddannelse

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Måske du allerede under studiet bør overveje at tage Good Manufacturing Practice (GMP)-kurser. Ifølge Anja Holm Lundeman, chefkonsulent hos Jobmatch i Akademikernes A-kasse, kan det er nemlig gøre en forskel, når du søger job.

”GMP-kurser er ikke altid en fast del af undervisningen for biologer, kemikere, farmaceuter og andre studieretninger, men især pharma-branchen efterspøger det ofte i forhold til stillinger, hvor man arbejder med quality assurance og quality control,” fortæller Anja.

Hun understreger, at nogle profiler derfor kan blive udfordret, fordi de ikke får kurset under deres uddannelse. Og når de så efterfølgende søger job, får de at vide, at de mangler det, og derfor ikke kan komme i spil til stillingen.  

Tommy Nørskov Johansen er studieleder for farmaceutuddannelsen ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet. Han forklarer, at GMP-kurser især kan være vigtige for de kandidater, der vil arbejde med fremstilling og færdigvarekontrol af lægemidler.

”Det er vigtigt at holde sine kompetencer ved lige og opdaterede – og det er nok især her, at GMP-relaterede kurser kan være meget relevante. Når det er sagt, er det også vigtigt at være opmærksom på, at der er mange ansættelser i den farmaceutiske industri, hvor GMP-kurser nok ikke er særlig relevante. Det kommer an på jobindhold og fokus,” siger han.

Få kompetencerne under studiet

Ifølge Anja Holm Lundeman er der god grund til at tage GMP-kurser, før du afslutter din uddannelse.

”Problemet er, at der er lukket ned for kurser i jobcentrene efter endt akademisk uddannelse. Så ledige kan typisk ikke få lov at tage det,” forklarer hun.

Tommy Nørskov Johansen er enig i, at der kan være god grund til at overveje at tage kurser inden for GMP under sin kandidatuddannelse.  

”Det kan godt være, at andre universiteter kun udbyder et enkelt kursus, men på Pharma School, KU har vi et større udbud af kurser, som er på forskellige niveauer, og som ser på emnet fra forskellige vinkler. Fælles for disse kurser er, at de indeholder elementer, som knytter sig til, hvordan man som virksomhed og som samfund sikrer sig, at vi har lægemidler af høj kvalitet,” slutter han.