22. sep. 2017

Nyledig: Pas på bekymringerne ikke tager over

Lær at holde dine grublerier nede på en halv time om dagen. Det er budskabet fra psykolog, som hjælper folk med at give slip på negative tanker. 

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Du er i en tilstand af chok. Du kan ikke sove om natten, tankerne myldrer, og det er svært at samle dig om selv de simpleste gøremål. Du vil egentlig gerne være konstruktiv og tænke positivt, men du bliver ved med at køre fast i rillen med bekymringer og negative tanker.

Sådan ser virkeligheden ud for en del ledige i den første periode. De er i indledende stadie af en proces og er i gang med at omstille sig til de nye omstændigheder. Ifølge psykolog Pia Callesen er det helt normalt, men problemet opstår først, hvis du efter et par uger stadig er helt opslugt af angst og bekymringer.  

”Man skal passe på med at skære alle over en kam, men det er et problem, hvis man bliver ved med at bearbejde sin oplevelse og situation adskillige timer om dagen. Det er de mennesker, jeg møder i klinikken. Det er sjældent problematisk at bekymre sig en halv time om dagen,” siger hun.

Mængden skader

Pia Callesen forklarer, at det er meget almindeligt, at man reagerer negativt i den første fase af en ledighedsperiode. Du undrer dig over den situation, du er havnet i: Tog du den rigtige uddannelse, har du de nødvendige kompetencer, eller hvorfor blev netop du afskediget?

”Efter den første tid er det forskelligt, hvor meget folk grubler. Tankerne er almindelige og giver ikke i sig selv stress, men hvis du tygger drøv på dem og bekymrer dig meget rent kvantitativt – det vil sige flere timer dagligt – så kan du få symptomer – tristhed, modløshed og stress,” fortæller hun.

Tror bekymringer hjælper

Ifølge psykologen skal du være opmærksom på de trigger-tanker, der hiver dig ned i mørket. Det gælder kort sagt om hurtig at slippe den fiskekrog, der holder liv i det hele.

”Man har undersøgt, hvorfor nogle grubler en halv time, mens andre bruger 10. Der er to forklaringer på det. Folk tror enten ikke, de kan styre deres grubletid, eller også tror de, at de finder svar i bekymringerne. Det vil sige, at hvis jeg grubler i 10 timer, så finder jeg nok en løsning på mit problem. Men det er en misforståelse,” siger hun.

Pia Callesen forklarer, at der ikke er nogen nytteværdi i at bekymre sig på det niveau.  

”Hvis man vil holde sig symptomfri, så er grubleri ikke løsningen. Problemet er, at mange ledige jo har tid til det. Nogle mennesker får det dermed værre overladt til sig selv. Fritid er blot mere tid til at spekulere,” fortæller hun.

Du har et valg

Ifølge psykologen er den vigtigste erkendelse at indse, at man har et valg. Du kan komme til at mærke for meget efter i dig selv, men der er ingen løsninger derinde.

”Min opgave er at hjælpe folk med at bearbejde deres tanker mindre. Det er befriende at finde ud af, at man godt kan skrue grubleriet ned til en halv time. De lærer, at de har et valg – at der ikke kommer svar ud af grublerierne,” slutter hun

 

Pia Callesen er MCT-I certificeret psykolog. Hun er uddannet fra University of Wales, Bangor (2000) og Københavns Universitet (2003) med videreuddannelse i kognitiv og metakognitiv terapi.