9. mar. 2017

Måske venter jobbet på dig i udlandet

Akademikere er forholdsvis mobile i forhold til at søge job – inden for Danmarks grænser. Men der er også muligheder i udlandet, som du kunne overveje.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Det kan virke som et stort skridt at rykke teltpælene op og flytte væk fra Danmark. Men har du mod på det, kan der være gode muligheder for at skabe en karriere i udlandet.

Det har blandt andre Robin Niclasen erfaret. For et par år siden takkede han ja til et job i Amsterdam, hvor han nu arbejder som Country Manager for startup-virksomhed Saleduck. Firmaet leverer services til online shoppers.

Robin oplever dog, at det er svært at få andre danskere til at følge i hans fodspor.

”Vi mangler dygtige danske profiler lige nu, men det har været en frustrerende proces, og selvom jeg har haft mange til samtale, har ingen danskere endnu sagt ja til et job,” fortæller han.

Stillingerne er inden for marketing, og Robin Niclasen mener, at især nyuddannede burde se udlandet som en mulighed for at få noget erfaring og vise deres værd.

Nemmere end du tror

Saleduck-manageren tror, at mange danskere ser et udlandseventyr som uoverskueligt, men at deres opfattelse ikke altid stemmer overens med virkeligheden.

”Du kan jo nøjes med at tage et par år ude og bruge tiden til at bygge dit cv op. Der er fx en stor startup-scene her i Holland, og som dansk akademiker vil du ofte opleve at få stort ansvar fra dag 1,” siger han.

Han oplever også mange misforståelser i forbindelse med løn og vilkår i udlandet, og han anbefaler, at man bruger lidt tid på at lave research, før man afskriver et job.

”Lønnen kan være lavere, men så er der til gengæld ofte lavere skat og leveomkostninger. Vi har det jo godt i Danmark, men ser du kun på ting som løn, får du ikke det fulde billede af den mulighed, du står overfor,” forklarer han.    

Kun få tager springet

Som medlem af Akademikernes A-kasse har du mulighed for at få dine dagpenge med, hvis du vil søge job i et andet EØS-land. Du kan være væk i op til 3 måneder, og du kan læse mere om reglerne her.

Ud af a-kassens cirka 230.000 medlemmer har kun lidt over 3.000 en adresse i udlandet, så der er plads til, at flere tager springet. Læs mere om udlandsophold her, og se også vores jobportal med ledige job i udlandet.