9. dec. 2019

Ledige bør også holde ferie

Det er lige så vigtigt at holde ferie for ledige som for folk i job. Men det er lettere sagt end gjort, og karriererådgiver i Akademikerne A-kasse giver dig her gode råd til, hvordan du kobler af.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Det er hårdt arbejde at søge job. Og dage, aftener, weekender og ferier kan let smelte sammen, når du researcher virksomheder, skriver ansøgninger og kortlægger dit netværk. Men ifølge Karen Lundby Nordenbo, som er tidligere karriererådgiver i Akademikernes A-kasse, er det vigtig at holde en pause og få jobsøgningen lidt på afstand.

”Vi ved fra vores ledige medlemmer, at de er dårlige til at holde fri. De føler sig pressede til at holde sig opdaterede om nye stillingsopslag hele tiden, og de har ikke en chef, der sørger for, at de tager ferie. De er deres egen chef, og det er ekstra udfordrende,” siger hun.

Karrierevejlederen understreger, at ferie skal være et aktivt tilvalg. Det er en investering i dig selv, hvor du tanker ny energi, og generelt mener hun, at ledige skal være bedre til at passe på sig selv.

”Når du er ledig, skal du holde lige så lang en ferie, som du ville have gjort, hvis du havde et arbejde. Det vil sige minimum et par uger i sammenhæng,” siger hun.

De 5 ferieråd

  • Sæt dato på feriens start og afslutning – også selvom du bare skal være hjemme
  • Få familie eller venner til at støtte dig i at holde ferie, og læg en plan for dine ferieaktiviteter
  • Får du gode idéer til jobsøgningen (gode idéer kommer tit, når vi holder fri), så notér dem ned, men parkér dem for nu. Det betyder, at du først skal følge op på dem efter ferien
  • Hvis andre spørger til din jobsøgning i ferien, så meld tydeligt ud, at du har brug for at koble af og tænke på noget andet
  • Drop tanken om, at dit drømmejob bliver slået op lige netop, når du holder ferie. Det er en ”hvad-nu-hvis-tanke”, der forhindrer dig i mentalt at holde ferie.  

 

LÆS OGSÅ: Mulighed for at søge om feriedagpenge under din ferie