Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)
David Alam vil redde verden. De sidste 8 år har han puslet med en idé og et produkt, der renser luften omkring os, så færre bliver syge og dør af forurening.
”Forleden dag i Oslo var det så slemt, at man besluttede, at dieselbiler ikke måtte køre i indre by. I Paris for nogle uger siden kunne man ikke se Eiffeltårnet for smog, i München er træerne sorte af sod, og i England står syreregnen ned. Situationen er akut, og det er tid til at handle nu,” forklarer han.
Derfor har David udviklet en intelligent luftrenser, der kan fjerne skadelige partikler og skabe et sundt indeklima. Apparatet – som er på størrelse med en lille rejsekuffert – fungerer på samme måde som 16.000 træer, og kan sikre luftkvaliteten i fx et større kontorlandskab.
”Vores løsning måler hele tiden på omgivelserne og tilpasser sig det rum, den er i. Og vi kan også tilpasse filtrene til den enkelte bruger – fx hvis du er ryger,” fortæller David.
Grøn vinder
I forbindelse med udviklingen af luftrenseren har David Alam etableret virksomheden AirVita Global. I løbet af efteråret og vinteren 2016/17 havde han sin daglige gang på Akademikernes A-kasses Startup-etage – et tilbud for spirende iværksættere.
Og firmaets hidtidige højdepunkt kom sidst i januar, hvor virksomheden vandt Venture Cup-prisen for bedste greentech-iværksættervirksomhed.
Men længe før David arbejdede med luftkvalitet, var han professionel fodboldspiller – en overgang endda tilknyttet det afghanske landshold. Koblingen til iværksætterlivet gik via hans morfar, der lider af astma – hvilket David gerne ville gøre noget ved.
”Jeg var i Dubai på træningslejr og mødte en koreansk forsker med speciale i klimaforandringer og forureningskilder. Vi faldt i snak om astma, og han sagde at teoretisk kan man godt afhjælpe sygdommen med luftfiltre, men at det ikke rigtig var afprøvet endnu,” fortæller han.
David spurgte, om han måtte komme ned og besøge forskeren og se hans resultater. Og han endte med at bruge 2 måneder i Sydkorea og investere mange af sine fodboldpenge i projektet.
”Jeg kunne se, at hvis det teoretisk gav mening, så måtte det også praktisk give mening. Vores løsning minder meget om naturens egne processer. Og hvis man kunne gøre det i en større mængde, så burde det have en betydelig effekt,” siger han.
Efterfølgende byggede de den første enhed til Davids morfar.
”Vi prøvede den af en sommer, hvor han typisk er hårdt ramt. Han vidste ikke, hvad det var, men det virkede. Jeg havde bare bedt ham stille apparatet i soveværelset, og han fik det meget bedre,” forklarer David.
Kunder bliver ambassadører
AirVita Global er nu så småt ved at være klar til at sælge deres løsninger.
”Vi går efter virksomheder, som gerne vil profilere sig på at gøre noget ved luftkvaliteten. De kunder, som indgår partnerskab med os, bliver også en slags ambassadører. Formålet med projektet har aldrig været bare at skulle tjene penge på det, men at vi skulle gøre noget godt,” fortæller David.
Firmaet har allerede fået en del bestillinger. En enhed koster cirka 5.800 kroner, og de første bliver leveret i løbet af foråret.
Rejsen fra professionel fodboldspiller til greentech-iværksætter har været lang, men David understreger, at processen har været vigtig for resultatet.
”Undervejs uddannede jeg mig til jurist fra KU. Det hjælper at have styr på den del som iværksætter. Og jeg har altid været meget teknisk nørdet. Min familie består primært af læger og ingeniører, men jeg har ikke nogen formel teknisk uddannelse. Alt det har jeg lært gennem de 8 år på projekter, og nu kan jeg skille det hele ad som en urmager og forstår hver lille del af teknologien,” forklarer han.
Opholdet hos Akademikernes A-kasses Startup har også bidraget til fremgangen.
”Det har været super godt at være på Startup. Her er fantastiske rammer og en god energi mellem iværksætterne og koordinatorerne. De har været gode til at sparke os i gang, når vi var kørt lidt fast,” siger David.
Global sundhedskamp
David håber, at investorer kan se potentialet, og at de vil være med til at løfte projektet til et højere niveau.
”Sejren i Venture Cup er et stort skulderklap og anerkendelse af vores forretningskoncept. Vi vil skabe en miljøbevidsthed og vil sikre, at vores løsning kommer ud og gør gavn i verden og for den enkelte, der er berørt af allergi, røg og andre luftvejsproblematikker. Det er grundtanken. Mit kald inden for jura var også oprindeligt at blive forsvarsadvokat, så det at hjælpe mennesker har altid været centralt for mig,” forklarer David.
Og ifølge ham er luftforurening et emne, vi bør tage meget alvorligt.
”Da jeg for nogle år siden holdt et oplæg i Dubai, grinte de ad mig. De mente ikke luftforurening ville blive en faktor der. Men Nu er Dubai et af de mest forurenede steder på jorden – ligeså forurenet som Beijing. I Danmark bliver vi også påvirket af det. Lige nu er den store luftforurening cirka 500 kilometer fra os, men i løbet af 3-5 år, har vi Paris-tilstande her,” slutter David.
AirVita Global i test hos Akademikernes A-kasse