25. apr. 2017

Ingen vej udenom: Networking skal være din spidskompetence

Med en grad i fx arkitektur eller design er det helt afgørende, at du tænker netværk ind i alt, hvad du gør.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Du skal være indstillet på at tænke CV, portefølje, netværk og karriere fra første dag på studiet. Sådan er budskabet fra Tine Kjølsen, som er institutleder ved Institut for Visuelt Design på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

Beskæftigelsestallene for uddannelserne på institutionen er meget forskellige. Men flere kunne se bedre ud, og et fællestræk for en del uddannelser er, at du ikke kan begrave dig i studierne og først vågne op og tænke jobudsigter, et par måneder før du er færdig.

”Tendensen inden for vores felt er, at mulighederne er meget netværksbårne. Det er typisk herigennem du finder et job – det vil sige gennem egne forbindelser, referencer eller de faglige forbund,” fortæller Tine Kjølsen.

Skab dine egne muligheder

Institutlederen forklarer, at skolerne har gennemført flere tiltag for at hæve beskæftigelsestallene. Men på godt og ondt er der særlige vilkår, som gør sig gældende for nogle af de kreative retninger.

”Inden for fx design uddanner vi ofte til et arbejdsmarked, der ikke findes endnu. Mange af vores studerende skaber deres egne arbejdspladser, og vi vejleder derfor meget om iværksætteri,” siger hun.

Ifølge Tine Kjølsen er der et uopdyrket marked, hvor folk kan skabe deres egne forretninger, men hun understreger, at der også kan være karrieremuligheder og inspiration at hente hos de etablerede virksomheder.

”Det handler igen om at knytte forbindelser. Du skal arbejde med reelle problemer og reelle partnere, så du kan få fodfæste og videreudvikle dine evner. Det hjælper vi med på uddannelserne, men det er den samme opskrift på succes hele karrieren – dine netværksevner er afgørende,” siger hun.

Standardprofilen er udfordret

Ifølge institutlederen har Kunstakademiets skoler generelt et meget stort erhvervsfokus. Det indebærer blandt andet matchmaking-events med virksomheder, som kan føre til fx praktik eller studiejobs og på sigt måske fastansættelser.

”Fra denne sommer lancerer vi en decideret rekrutteringsindsats for vores kandidater. Det vil sige, at vi følger dem tættere og forsøger at hjælpe dem i gang, når de er færdige, og beskæftigelsestallene ser da også noget bedre ud efter 6 og 12 måneder,” siger hun.

Hun uddyber, at nogle også skifter felt efter noget tid som ledig, og at det jo også er en reel mulighed.

”Men uanset hvordan du griber jobjagten an, så er netværk nøglen. Derefter skal du kunne sælge dig selv og din særlige profil. Standardprofilen er udfordret. Den er ikke efterspurgt. Det er netværket og det unikke, der er i fokus,” slutter hun.