7. nov. 2017

Højtuddannede gør en forskel hos små og mellemstore virksomheder

Flere og flere højtuddannede finder vej ud i landets små og mellemstore virksomheder. Det viser en analyse, som tænketanken Cevea har gennemført for Akademikernes A-kasse og SMVdanmark. Akademikerne bidrager især til at udvikle, nytænke og til at sætte ting i system.

Der bliver uddannet flere og flere akademikere, og de finder i stigende omfang ud i landets mange små og mellemstore virksomheder.

Blandt SMVdanmarks medlemsvirksomheder er der i dag akademikere ansat i 16 procent af virksomhederne. Til sammenligning lå tallet i 2015 på 12 procent – altså en stigning på 33 procent på to år. Men samtidig er det tydeligt, at der stadig er et stort potentiale.

”Det er vanvittig godt for SMV’erne, dansk økonomi og akademikerne, at vi har fået langt flere akademikere ud i de mindre virksomheder.  Virksomheder der investerer i at ansætte en akademiker sætter gang i en udvikling, der gør dem mere konkurrencedygtige. Og det er der brug for. Konkurrencen er benhård i dag og fuldstændig ligesom ledelsen overvejer, om de skal investere i ny teknologi, bør endnu flere SMV’er jævnligt udfordre sig selv på, om virksomheden kan styrkes ved at ansætte en akademiker,” siger vicedirektør i SMVdanmark Jakob Brandt

Samspillet er afgørende

Undersøgelsen viser, at det ofte er relativt gnidningsfrit for akademikerne at starte i virksomhederne. Også af den årsag ligger et stort vækstpotentiale gemt her.

Det er typisk virksomheder, der tænker langsigtet og udviklingsorienteret, som ansætter akademikere, og det er i høj grad samspillet med andre faggrupper i virksomhederne, der er nøglen til at høste frugterne.

”Vores analyse viser, at virksomhederne, når de beslutter sig for at ansætte en akademiker, især gør det, fordi de ønsker at udvikle virksomheden. Når først de højtuddannede er ansat, får de hurtigt stort ansvar og bidrager bl.a. med forbedrede arbejdsgange og produktudvikling. Og det er særligt oplevelsen, at dygtige faglærte og akademikere skaber værdi sammen, fordi de kan noget forskelligt,” siger Kristian Weise, direktør for Cevea.

Akademikere skaber vækst

Der er tit en direkte økonomisk gevinst at hente for små og mellemstore virksomheder ved at ansætte akademikere – også i brancher, hvor der normalt ikke er tradition for det. En tidligere analyse dokumenterer, at akademikere i små og mellemstore virksomheder fører til flere arbejdspladser, mere vækst og bedre overlevelse for virksomhederne.

Men virksomhederne har tit svært ved at definere, hvilken profil de skal gå efter, viser Ceveas analyse. Og de ved ikke, hvor de skal finde dem. Blandt andet derfor arbejder Akademikernes A-kasse målrettet som rekrutteringspartner for erhvervslivet.

”Vi arbejder på samme måde som et kommercielt rekrutteringsbureau med aktivt at opsøge virksomheder, klarlægge deres behov og matche dem med de rigtige kandidater. Vi ser det som vores opgave at udvide akademikernes horisont ift. arbejdsmarkedet samtidig med, at vi viser virksomhederne, hvad akademikerne kan bidrage med,” siger vicedirektør Mette Gregersen fra Akademikernes A-kasse.

Og tallene taler deres eget sprog. 60 pct. af a-kassens medlemmer er i job igen efter bare tre måneder. Og selvom en del selv finder job, er der ingen tvivl om, at a-kassen også udvider medlemmernes horisont i forhold til at søge ud i de mindre virksomheder.

Læs hele undersøgelsen her.