23. aug. 2017

Fra økonomichef til kunstsælger

Torben havde en drømmekarriere som økonomichef, men han ville mere. Så han sagde op og startede en virksomhed, der formidler kunstværker direkte mellem kunde og kunstner.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

I 2016 sagde Torben Jansen sit job op som økonomichef i Randstad for at blive iværksætter. Det var ikke fordi, han var utilfreds med sit job – tværtimod – men han ville skabe noget selv.

”Jeg ville starte noget fra bunden og få det til at vokse – bygge noget og så gå væk og betragte det på afstand, og se det køre selvstændigt og uafhængigt. Det er drømmen,” siger han.

Sidste år startede han derfor Artifu, som er en hjemmeside, hvor kunstnere og fotografer kan uploade deres billeder. Kunderne kan så bestille billederne som plakater og få dem leveret direkte til døren.

”Mange kunsterne, som jeg har talt med, har en spand stående med 400 plakater. Ofte får de kun solgt 3-4 stykker, og tanken med Artifu er at bryde med det store lager, så kunstnerne kan levere præcist det, der er efterspurgt,” forklarer Torben.

Det er ikke kun iværksætteren selv, der ser muligheder i projektet. Han har netop modtaget en bevilling fra Innovationsfonden på 125.000 kroner til at udvikle hjemmesiden og gøre platformen international.

Startup-hjælp hos a-kassen

Som en del at satsningen på Artifu har Torben Jansen haft plads på Akademikernes A-kasses Startup-forløb, hvor han sammen med andre iværksættere har fået rådgivning og sparring på sit projekt.

”På Startup mødte jeg en masse andre iværksættere og deltog i forskellige workshops. Forløbet gjorde, at jeg blev skarpere på min egen idé, men det gjorde i høj grad også, at jeg fik et mere realistisk forhold til at starte virksomhed,” fortæller han.

Torben mødes stadig med flere af de andre deltagere for at drøfte de udfordringer, man løbende render ind i som nystartet firma.

”Vi hjælper hinanden til at komme videre. Hvis jeg ikke havde fået et iværksætternetværk, der har støttet mig i mit projekt, så havde jeg nok givet op på min drøm en af de gange, hvor jeg følte mig kørt fast,” siger han.

Mod til at satse

Torben er glad for sit valg, men han oplever, at ikke alle blandt hans venner og familie forstår hans nye liv.

”De kan ikke helt forstå, hvorfor man går fra en god karriere over til at arbejde uden en fast indkomst,” forklarer han.

Ifølge ham kræver det mod at tage springet. For man kapper snoren til sin hidtidige karriere.

”Dengang jeg var økonomichef i Randstad, var der ofte headhuntere, der ringede til mig. Nu er der ingen, der ringer, og det kan godt være lidt skræmmende,” siger Torben.

Endnu kan han ikke helt leve af Artifu, så Torben underviser lidt på CBS og arbejder sporadisk som konsulent, men det er kun, indtil forretningen vokser.

”Det her er min primære ambition. Jeg vil leve af det. Der kommer også hele tiden mere aktivitet på siden, så det går fremad. Og innovationsfondens støtte til at gøre konceptet internationalt gør, at der er store vækstmuligheder. Konceptet er jo let at implementere på tværs af grænser,”slutter han.