14. aug. 2019

Ensomhed ved studiestart: Vis din skrøbelighed

De første uger og måneder på studiet er afgørende. Kommer du skævt i gang, og føler du dig isoleret og alene, er der stor risiko for, at du falder fra uddannelsen. Men mange har det ligesom dig.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Flere undersøgelser viser, at din studiestart har stor betydning for, om du får social og faglig succes på din uddannelse. Får du ikke en god start med nye venner og netværk, er der en god chance for, at du ender med at droppe ud.

Men det er ikke altid let at få skabt den tilknytning. For mens nogle hurtigt falder i snak med andre på rusturen eller i fredagsbaren og får etableret studiegrupper og madklubber, er der andre, som sidder alene tilbage på kollegieværelset og helt mangler den sociale dimension på studiet.

”Da jeg startede på psykologi for to år siden, synes jeg ikke, at rusturen var det fedeste, jeg fik ikke nye venner på et splitsekund, og jeg var ret ensom. Og når man er ensom, så føles det lidt som en ond cirkel, hvor jo mere ensom man føler sig, jo sværere har man ved at få venner,”  fortæller bloggeren Emma om den svære studiestart.

Hun mener, at den dårlige opstart kan få en selvforstærkende effekt, som gør det svært at bryde den onde cirkel.

”Ensomhed kan føles som sådan en slags sygdom, der er synlig for alle, og som man for alt i verden gerne vil undgå at blive smittet med,” forklarer hun.

Træd ud i verden

Katja Welner har læst spansk sprog og kultur samt etnologi. Hun kan godt genkende problemerne med ensomhed fra hendes studietid. Derfor skrev hun en kronik i Politiken med titlen: ”Den måske største trussel, min generation står over for, er ensomhed”.

”Jeg skrev kronikken fordi, vi alle oplever ensomhed og ikke behøver at se det som en sygelig eller tabubelagt ting,” siger hun.

Katja mener, at det er vigtigt, at man vover sig ud af sin komfortzone for at skabe nye relationer.

”I min generation har vi tit nok i os selv. Men det er ikke kun vores egen skyld. Vi bliver slået i hovedet fra alle sider om at få gode karakterer og at gennemføre tingene hurtigt. Så det skaber et egoræs. Du vurderer hele tiden, om det kan betale sig at engagere dig i andre mennesker,” fortæller hun.

Vi er alle alene

Katja har afsluttet sin bachelorgrad og er nu udøvende musiker og læser sangskrivning på Engelsholm Højskole. Hun mener, at løsningen for universitetsstuderende kunne være at tale åbent om ensomhed.

”Det er svært at danne relationer, når man ofte kun har få timer om ugen. Og når man endelig mødes, har alle travlt med at opretholde en facade af at have styr på tingene. Det var befriende, når man kom på et hold, hvor der var en, der turde bryde overfladen og fortælle, at noget er svært,” siger hun.

Katja mener grundlæggende, at vi alle er i samme situation.

”Som jeg skrev i min kronik, er det et stort tabu at være ensom. Men vi er jo som udgangspunkt alle sammen alene, og det skal man turde. Du skal kunne hvile i det, men også selv tage ansvar for at skabe nogle nye relationer,” fortæller hun.

Og Katja har et råd til alle de, der står overfor at starte på et studie.   

”Jeg vil opfordre alle til at turde vise deres skrøbelighed. Jeg ved godt, at det er noget af det sværeste, men det åbner op. Det kan forbinde mennesker. Man behøver ikke starte med hele sin sørgelige historie, men bare sige: ’Jeg føler mig lidt alene. Hvor tager I egentlig hen efter vores 3 timer på uni?’,” slutter hun.

 

Tilbud til studerende

I Akademikernes A-kasse har vi workshops og kurser målrettet studerende - blandt andet med fokus på balance i studielivet.

Se alle vores tilbud og bliv gratis studiemedlem her.