30. aug. 2016

SU-indgreb er et skridt i den forkerte retning

Regeringens SU-indgreb trækker i den forkerte retning. SU’en bliver mindre og SU-lånet bliver større. Den negative effekt afbødes dog af, at de unge må tjene mere ved siden af studiet uden modregning.

Pressemeddelelse fra Akademikernes A-kasse.
Regeringen foreslår at beskære den del af SU’en, der ikke skal betales tilbage, og samtidig vil regeringen hæve grænsen for SU-lån.
Dermed bliver låneandelen og den del, der ikke skal betales tilbage, lige store. Samtidig vil regeringen hæve grænsen for, hvor meget de studerende må tjene ved siden af studiet.
"Regeringen vil sænke SU’en og gøre det dyrere at uddanne sig. Det er et skridt i den forkerte retning. På plussiden tæller, at regeringen vil hæve grænsen for, hvor meget man må tjene ved siden af studiet uden modregning i SU’en. Selvom det harmonerer dårligt med regeringens fremdriftsreform, der skal få de studerende hurtigere igennem uddannelserne, er det generelt bedre for de studerende at gå en karakter ned, hvis de samtidig går et studiejob op”, siger vicedirektør i Akademikernes A-kasse, Kim Serup.
Regeringens indgreb i SU’en risikerer at få færre unge til at tage en uddannelse. Vi mener dog fortsat, at uddannelse er en af de bedste investeringer, unge mennesker kan foretage i sig selv, og vi håber ikke, at indgrebet vil få en markant negativ effekt på viljen og lysten til at uddanne sig”, siger Kim Serup, som også hæfter sig ved, at indgrebet har en indbygget risiko for social slagside på grund af de øgede SU-lån.
”Der er en social slagside i forslaget. Men heldigvis afbøder regeringen den negative sociale effekt ved at give et øget beskæftigelsesfradrag de første tre år efter endt uddannelse”, siger Kim Serup.