22. nov. 2016

Iværksætter vil gøre børns læsevaner til en leg

Mange forældre kender det. Du er træt og udkørt efter en lang dag, men lige før sengetid kommer du i tanke om, hvor vigtigt det er, at du får læst med dit barn. Iværksættere tilknyttet Akademikernes A-kasses Startup-forløb vil med ny app aflaste forældre og gamificere børns læsevaner.

Af Martin Ellermann (mae@aka.dk)

Thomas Normann-Ekegren og hans team har siden 2015 arbejdet på en ny læsetjeneste ved navn Maneno. Navnet betyder ’ord’ på swahili, og ideen er at gøre det sjovt og nemt for børn at læse.

”Forældre ved, at de skal læse mindst 15 minutter med deres børn dagligt, men ofte har du ikke tid på grund af et hårdt program med arbejde og fritidsaktiviteter, hvor det er svært at finde overskud. Vi motiverer børn til at læse hver dag på egen hånd,” forklarer han.

Helt konkret har Thomas og hans partnere udviklet en app, hvor børn kan læse e-bøger. Men de har samtidig bygget et spilelement ind, så børnene bliver en del af en historie, hvor de skal passe på et lille drageæg, som kun vokser, hvis du læser for det mindst 15 minutter hver dag.

”Børnene får mere lyst til at læse, når de kan se at ægget udklækkes og dragen vokser op. Det er op til dem at passe på den, og det motiverer dem,” fortæller Thomas Normann-Ekegren.

Smag for bøger

Thomas fik ideen for et par år siden, da hans egen datter var omkring 7 år gammel. På en skiferie uden for skoleferien, var det op til ham at læse med sin datter hver dag, og her så han potentialet i at automatisere mange af de ting, han hjalp hende med.

”På den måde kunne hun være mere selvkørende og få mere selvtillid – og være mindre afhængig af en voksen til at hjælpe hende,” siger han.

Maneno kører i øjeblikket brugertests på 30 danske skoler. Derudover har de et samarbejde med Nationalbibliotek For Mennesker Med Læsevanskeligheder, hvor 200 børn har testet programmet.

”70 procent af forældrene oplevede, at børnene var mere motiverede for at læse. Så vi har ret gode resultater hos forskellige grupper,” siger Thomas Normann-Ekegren.

Udvikling hos a-kassen

Thomas og teamet bag Maneno blev en del af Akademikernes A-kasses Startup den 1. november. De sidder nu blandt andre iværksættere på a-kassens Startup-etage ved Vesterport i København. Her håber de på at videreudvikle konceptet og få den sparring, der kan sikre dem succes som ny virksomhed.

”Vi er rykket ud af en kælder, hvor mange iværksættere jo starter. Det at sidde sammen og have adgang til faciliteterne her, professionel sparring og rådgivning er med til at rykke os,” fortæller Thomas.

Han ser det samtidig som et stort plus, at Akademikernes A-kasse holder dig fast og forventer, at du har skabt reel fremdrift på de 13 uger Startup-forløbet varer.

”Der bliver fulgt op på vores indsats, men vi er også inde i en god udvikling. De sidste par måneder har vi fået 400 nye brugere om måneden. Så nu skal vi så bare finde ud af at konvertere dem til betalende kunder,” slutter Thomas Normann-Ekegren.

Læs mere om Startup.