22. okt. 2015

Akademikernes A-kasse: Positivt med bred dagpengeaftale

Regeringen har netop præsenteret en bred aftale om et nyt dagpengesystem

Pressemeddelelse fra Akademikernes A-kasse.
I Akademikernes A-kasse modtages det positivt, at aftalen er landet bredt. ”Men den forringede dimittendsats er ikke en blomst, der er groet i vores baghave,” siger direktør, Michael Valentin.
 
Der er netop blevet indgået en politisk aftale om et nyt dagpengesystem. Bag aftalen er regeringen samt Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, og af aftalen fremgår det, at dagpengeperioden fastholdes på de to år.
Det glæder direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, at der er indgået en bred politisk aftale.  
”Med en bred politisk aftale om dagpengesystemet får vi som a-kasse endelig arbejdsro. Det er vigtigt, fordi vi nu så kan koncentrere os om det, vi er sat i verden for: At få mennesker i arbejde,” siger han.
Samtidig er der også elementer i den nye aftale, som ærgrer Michael Valentin. For eksempel vil dimittendsatsen blive sat ned.”Ideen om at reducere dimittendsatsen er ikke groet i vores baghave. Mildest talt. Der er med andre ord blevet placeret en buket blomster med en hel del torne på vores bord,” siger Michael Valentin og uddyber:”Hvis man forringer dagpengesystemet for dimittenderne, risikerer man, at de aldrig melder sig ind og dermed bidrager til det kollektive system. Den besparelse kan vise sig at være den allerdyreste.
 
I Akademikernes A-kasse havde man også håbet, at man i højere grad havde givet a-kasserne mulighed for at lave tillægsforsikringer.
”Det ville have gjort en positiv forskel for vores medlemmer, hvis de kunne blive ekstra forsikret. Så det ærgrer mig naturligvis, at den del ikke er med i aftalen,” siger Michael Valentin. Han uddyber:
”Ambitionen om et moderniseret og fremtidssikret dagpengesystem virker svag, når man ikke gør noget for de medlemmer, der i dag har en meget lav kompensationsgrad. Hvorfor har man ikke øget a-kassernes muligheder for at lave tillægsforsikringsordninger eller en trappemodel indenfor dagpengesystemet, så pengene var blevet i det kollektive system?”